E24

17. februar 2017 - 11:45

Tror på vindkraft uten subsidier

Olje- og energiminister Terje Søviknes tror det vil bli bygd vindkraft selv uten subsidier etter 2020. Nå vil han øremerke egne områder for vindkraften.

Olje- og energiminister Terje Søviknes er enig med sin forgjenger Tord Lien: vindkraft og vannkraft bør ikke subsidieres.

Det er ikke fordi han er motstander av fornybar energi, men fordi han mener at prosjekter som bygges ut skal være lønnsomme uten statlig hjelp.

– Jeg mener det ikke er grunnlag for å videreføre subsidier på fornybar nå, knyttet til vind og vann, sånn som utviklingen har vært, sier Søviknes.

– Kostnadene har gått ned, produksjonen er sterkt økende og det fantastiske er jo at vi for øyeblikket, selvfølgelig delvis initiert av sertifikatsystemet, har en høyere fornybarproduksjon under planlegging enn vihar hatt på 25 år, sier han.

Vindbransjen globalt har lenge slitt med usikkerhet om subsidier, og mange land har skrudd av og på sine subsidier, noe som har resultert i brå opp- og nedturer for turbinprodusenter og utbyggere.

Den europeiske vindkraftorganisasjonen Wind Europe er bekymret for at bare 7 av 28 EU-land har en plan for utbyggingen av fornybar energi etter 2020.

Men hvis kostnadsutviklingen fortsetter som i dag, vil ny fornybar energi som vindkraft og solkraft trolig ikke trenge subsidier.

De siste årene har kostnadene for vindkraft falt med 30 til 40 prosent, ifølge Det internasjonale byrået for fornybar energi, Irena. Det svenske kraftselskapet Vattenfall tror nye vindkraftprosjekter på land vil kunne være lønnsomme uten subsidier allerede før 2020.

Les mer: Fersk rapport spår kraftig vekst for vindkraft

– Jeg er optimistisk på vegne av vind, altså, fordi kostnadene generelt har stupt. Eller, stupt er kanskje å ta hardt i, men de har gått ned, og det er ingenting som tilsier at de ikke skulle kunne gå ned fortsatt med videre teknologiutvikling og større volum, sier Søviknes.

– Vi har alle forutsetninger for vindkraft på land, og ikke så store behov for å gå offshore som enkelte andre land, sier han.

Spytter inn penger

Norske strømkunder betaler per i dag en liten avgift på strømregningen som subsidierer ny fornybar kraft gjennom såkalte «grønne sertifikater». Dette sertifikatmarkedet utløper i 2020, og anleggene som får sertifikater skal ferdigstilles innen 2021.

Sverige har ensidig bestemt seg for å subsidiere ytterligere 18 terawattimer etter at dagens system utløper. Det kan koste opptil 840 kroner i året per husholdning, ifølge en rapport fra Energikommisjonen.

Les mer: Slik blir svensk strøm 100 prosent fornybar innen 2040

Tror på mer vindkraft

Men Norge dropper subsidiene av vindkraft og vannkraft. Nå er Søviknes i dialog med svenskene om hvordan overgangen skal håndteres.

– Vi har jo tatt en beslutning og fått tilslutning i Stortinget på det, at man ønsker å stoppe det samarbeidet vi har hatt på elsertifikater med svenskene når perioden er ute, sier Søviknes.

Til tross for at han avslutter subsidiene slik at vindkraften må klare seg på egen kjøl, mener Søviknes at Norge trolig har Europas beste vindressurser, og har tro på videre utbygging av vindkraft.

– Jeg registrerer jo en interesse fra utenlandske store selskaper på at vind i Norge er spennende fordi ressursene er så gode og vi har areal til landbaserte vindmølleparker, sier Søviknes.

– Vi får en spennende situasjon etter 2021, sier han.

Legger til rette

Nå starter Søviknes arbeidet med å øremerke områder hvor vindkraften skal få boltre seg, for å legge til rette for å utnytte norske vindressurser samtidig som man unngår utbygging i de mest konfliktfylte områdene.

Søviknes har bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å lage et forslag til en nasjonal ramme for vindkraften.

– Vi kommer til å ha et system fortsatt der det er individuell konsesjonsbehandling, sier Søviknes.

– Men vi tror det er viktig at vi får lagt noen rammer også for vind, i et større regionalt og nasjonalt perspektiv. Derfor tror vi at det å få på plass en plan er fornuftig, sier han.

Søviknes sier at vindkraften kan komme til realisering raskere enn det mange har trodd, og vil unngå konflikter.

– I kjempegodt driv

Ifølge Norwea Norsk vindkraftforening har Norge hengt etter på vindkraft, mens land som Tyskland og Storbritannia har satset enorme midler og bidratt til utviklingen av mer effektive turbiner som øker vindkraftens konkurransekraft.

– Vi er i et kjempegodt driv fordi Europa har subsidiert denne bransjen og gjort turbinene råbillige, sier direktør Øyvind Isachsen i Norwea til E24.

– Vi har vært heldige, fordi vi har hengt langt etter de andre i Europa på utbygging av vindkraft. Vi begynner nå, med billige turbiner og de beste områdene fortsatt ledige, sier han.

Ser forretningsmuligheter

Isachsen mener at Norge ikke må gjemme bort vindkraftressursene sine, som er bedre enn i landene lenger sør i Europa.

– Signalet Norge må gi til Europa er at de bør komme hit, for her kan en vindmølle produsere 4.000 timer i året, mens tilsvarende mølle bare går halvparten så mange timer i året i Tyskland, sier Isachsen.

Vindkraft er en forretningsmulighet for Norge, hevder Isachsen, og viser til at utenlandske investorer allerede investerer mye i norske vindprosjekter.

– Nå må vi legge til rette for å bygge mer kraftkrevende industri i Norge, og kabler til Europa slik at vi kan eksportere vindkraft, sier Isachsen.

Tilbake

Relaterte nyheter:

19-09-2017 St1 Nordic Oy finalised the sale of the shares of St1 Norge Automat AS
19-09-2017 Knepen hjemmeseier til Johs. J. Syltern
18-09-2017 Prisutvikling elsertifikater uke 37, 2017
14-09-2017 Kolos gets USD 2.5 mln venture capital for green data centre in Narvik
13-09-2017 Booming German wind power sector fears 2019 cliff
12-09-2017 Offshore wind power cheaper than new nuclear
12-09-2017 Triton Knoll Developers Set Out Project Timeline, Call For More CfD Auctions
11-09-2017 Prisutvikling elsertifikater uke 36, 2017
08-09-2017 Frykter Høyre skal vingeklippe Statkraft
08-09-2017 Oppdal vurderer oppkjøp i Trønderenergi

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  57.5
  60
  59
 • March-18
  59
  61
  61
 • March-19
  55
  58
  57
 • March-20
  45.5
  46.5
  46.5
 • March-21
  39
  41
  40
 • March-22
  40
  39
38 % Higher
62 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.