Sysla

27. juli 2017 - 10:20

Subsea 7 og Flumill samarbeider om tidevannskraft

Subsea 7 vil gå inn med penger i Flumill. Målet er å bygge et prototypeanlegg som kan teste ut selskapets tidevannsteknologi.

De to selskapene har inngått en intensjonsavtale om å samarbeide om utvikling av tidevannsteknologi.

Flumill er basert i Arendal, og har utviklet et patentert konsept for kostnadseffektiv produksjon av elektrisk kraft fra tidevannsstrømmer.

Flere tester av konseptet har vært gjennomført, men for å kunne komme med tilbud til tidevannsparkene som er under utbygging må det bygges et fullskala prototypeanlegg.

Vil bygge prototype

Det er teknisk krevende, og Flumill har vært på jakt etter den rette samarbeidspartneren.

– Å få inn en større industriell aktør har vært hovedprioritet i ganske lang tid. Nå har vi lykkes med det. Med Subsea 7s internasjonale posisjon og kjernekompetanse innen subsea, har vi funnet en partner som er nær perfekt, sier administrerende direktør Anders Holm i Flumill til Sysla.

Han beskriver dette som en uvurderlig milepæl for selskapet.

Går inn med penger

Avtalen legger til grunn at Subsea 7 går inn med kapital i Flumill. Dette skal sammen med det norske virkemiddelapparatet for fornybar energi sette Flumill i stand til å bygge et fullskala prototypeanlegg i Norge og deretter teste dette på det europeiske testsenteret for marin energi, EMEC (European Marine Energy Centre) på Orknøyene

– Jeg tror vi har anlegget i vann i løpet av 2018, sier Holm.

Turbinteknologien og virkningsgrad er allerede testet, men hele systemet må testes i full skala.

– Vi må produsere mot nett i en periode, slik at vi blir godkjent til å kunne velges for utbyggingsprosjekter som pågår i land som Storbritannia, Frankrike og Canada, sier Holm.

Modellen på bildet er en fjerdedel av det en fullskala versjon vil være.

Ser frem til samarbeidet

Hvor mye Subsea 7 går inn med, vil Holm ikke ut med.

– Marin fornybar energi er i en tidlig utviklingsfase, men havet inneholder et betydelig energipotensial, og Subsea 7 ønsker å være en aktiv aktør i den videre utviklingen, sier Jan Arthur Grip Nilsen, Engineering Director i Subsea 7 i en pressemelding.

– Vi har vurdert ulike teknologier og konkludert med at Flumill med sitt komposittbaserte skruekonsept har et stort potensiale til å lykkes, og vi ser frem imot å arbeide sammen med Flumill i videreutviklingen av teknologien og selskapet, fortsetter han.

Flumill har tidligere fått støtte fra Enova til å bygge testanlegg for tidevannskraft. Men pengene forsvant da Holm ville bygge anlegget i Storbritannia.

Tilbake

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  73
  75
  74
 • March-18
  76
  77
  77
 • March-19
  74
  76
  75
 • March-20
  62
  76
  60.5
 • March-21
  47
  45.5
 • March-22
  42
  42.5
  42
38 % Higher
62 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.