TV 2

24. januar 2017 - 15:35

Statoil skal gjøre klimaskeptiske Trump grønn med gigantisk havvind-park utenfor New York

I sterk konkurranse med store energi-selskap, vant Statoil en heftig budrunde på en lisens til et gigantisk vindmøllepark utenfor stuevinduet til klimaskeptiker Donald Trump.

At Donald Trump er ny president i USA, kunne vært dårlig nytt for fornybarindustrien. Den kommende presidenten nekter for at klimaendringene er menneskeskapt, og hevdet i valgkampen at konseptet «global oppvarming» er skapt av kineserne.

Trump har også lovet kullindustrien en ny vår, ifølge The New York Times.

Tross klokkeklar klimaskepsis fra den nye administrasjonen, investerte Statoil stort i en gigantlisens for utbygging av vindenergi i havområdet rett utenfor Trumps hjemby New York før jul.

Da amerikanske myndigheter åpnet budrunden én måned etter at klimaskeptikeren Trump hadde vunnet presidentvalget, var det ingen tegn til at fornybarindustrien hadde fått kalde føtter. Heller tvert om.

Budrunde opp i skyene

Budrunden gikk over all forventning, og stoppet ikke før etter 33 runder. Utropsprisen var på 158.700 dollar, eller knapt 1,4 millioner kroner.

Lisensen gikk for utrolige 366 millioner kroner.

Det er over dobbelt så mye som myndighetene fikk i en tilsvarende budrunde i august for en lisens på et oljefelt i Mexicogulfen.

For Statoil har ingen tro på at Donald Trump skal klare å torpedere den galopperende utviklingen innen fornybar energi.

– Utviklingen i fornybarmarkedet har vært dramatisk. Det har vokst til å bli en stor global industri der USA er toneangivende. Uansett hvem som sitter i Det hvite hus er USA et fristed for innovasjon, også innenfor fornybar teknologi, sier Stephen Bull, direktør for vindsatsingen til Statoil.

Donald kan ikke gjøre så mye

Havvindlisensen er Statoils første i USA, og omfatter et område som kan generere minst 1 gigawatt havvind. Det vil gi strøm til over 380.000 amerikanske hjem, når området er fullt utbygget.

Barack Obama brukte sin personlige utøvende makt som president til å gjennomføre en ny nasjonal energipolitikk, den såkalte Clean Power Plan.

Donald Trump har sagt at han vil snu dette.

Men kan egentlig Trump reversere klimapolitikken i en mindre grønn retning?

Ikke nødvendigvis, sier Guri Bang, forskningsleder ved Cicero senter for klimaforskning.

– Donald Trump kan gjerne si at han vil gjenreise kullets rolle i det amerikanske markedet, men det er ganske urealistisk. Verdien på kull faller dag for dag, samtidig som fornybar energi har utviklet seg mye raskere enn analytikerne har trodd, sier Bang.

Fallende priser på ren energi

Prisen på teknologien bak fornybar energi faller, samtidig som at den blir stadig mer effektiv. Innen Statoil har kommet så langt at de kan bygge ut feltet, vil turbinene trolig være større enn de er i dag og generere mer kraft.

– Utviklingen har gått raskere enn vi trodde, både når det gjelder kostnadsreduksjon og det å få mer effektiv teknologi, bekrefter Stephen Bull i Statoil.

Statoil er en liten aktør i energimarkedet i USA. Likevel ble det lagt merke til da de vant den knalltøffe budrunden om USAs første offshore havvindmøllepark før jul.

Washington post skriver at det var det det høyeste budet noen sinne for en offshore vindenergi-lisens.

Tror Statoils satsing baner vei

Guri Bang tror Statoils grønne energisatsing kan bane vei for en energiindustri som står overfor store omstillinger og som må gå i en grønnere retning, til tross for at presidenten de neste fire årene heter Donald Trump.

– Dette kan vise vei for bransjen og de andre oljeselskapene for hvordan de kan gå i en grønn retning. Statoil har en grønnere profil enn mange andre oljeselskap, siden de anerkjenner klimaproblemene og sier de vil arbeide for å nå 2-gradersmålet, sier Bang.

For alle vil ha en del av kaken, også den amerikanske energiindustrien.

Utviklingen er ikke bare drevet av ønsket om å redusere CO2. Selskapene ser nå virkelig en mulighet for stabile, langsiktige inntekter fra fornybar energi.

– Kanskje vil de store oljebransje-aktørene etter hvert se at dette er veien å gå, for det er en stor risiko å bare investere i olje framover ettersom stadig strengere klimapolitikk gjør det mer usikkert om gevinsten av nye oljeinvesteringer kan realiseres i framtida, påpeker Bang.

Fire år til byggestart

Men det vil ta tid før Statoil er byggeklare utenfor New York. Det de har betalt for lisensen de vant før jul, er retten til å undersøke området utenfor Long Island. Når det er gjort, skal de bestemme om de vil sette i gang med et prosjekt eller ikke.

Først etter 2020 kan de være i gang med første trinn i utbyggingen, som vil være på cirka 600 megawatt.

Men helt fossilfri vil USA ikke bli.

Kun fem prosent av energien i landet kommer i dag fra vindenergi, ifølge New York Times. De senere årene er det funne store forekomster av skifergass og det har satt USA i en helt ny posisjon i energimarkedet.

– En blanding mellom naturgass og fornybare energikilder er nok det som kommer til å bli det realistiske scenariet for USA framover, sier Guri Bang ved CICERO senter for klimaforskning.

Suvereniteten til delstatene

Samtidig er det store skiller mellom de ulike delstatene. Mens Iowa nesten får 40 prosent av sin energi fra vind, kommer ca 88 prosent av kraftproduksjonen i Wyoming fra kull, ifølge den amerikanske administrasjonen for energiinformasjon.

For selv om New York er den nye presidentens hjemby, er det først og fremst myndighetene i delstaten som lager sine egne mål for energiforbruket i verdensmetropolen. De har ambisjon om at halvparten av energiforbruket skal komme fra fornybare kilder.

Dette kan delstatene bestemme, helt uavhengig av hva presidenten måtte mene.

Tilbake

Relaterte nyheter:

16-11-2017 Storebrand utfordrer Oljefondet: Kaster ut flere kullgiganter
15-11-2017 Energikoncerner kræver grønnere ambitioner
14-11-2017 Offentlig møte om Davvi vindkraftverk
13-11-2017 Tysk delstat vil erstatte diesel: Kaster seg på hydrogentoget
07-11-2017 Mest ny vindkraft
06-11-2017 6,5 TWh ny kraftproduksjon under bygging
02-11-2017 Ørsted to generate 95% green power and heat by 2023
27-10-2017 Luxembourg buys up surplus energy to hit renewable target, in EU first
27-10-2017 Vil kjøpe strøm fra vindkraft i Tromsø - får garanti på en halv milliard kroner
27-10-2017 Ny kraftkontrakt til Alcoa – vindkraft et godt alternativ

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  68
  71
  70
 • March-18
  68
  72
  70
 • March-19
  68
  72
  74
 • March-20
  60
  57
 • March-21
  44
  42
 • March-22
  44
  46
38 % Higher
62 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Hva skjer?

Aktivitetskalender Klikk her

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.