Europower

7. desember 2018 - 12:10

Statnett: – Har markedet rett, kommer syndfloden

Statnett: – Har markedet rett, kommer syndfloden

 

Torsdag la Statnett fram sin langsiktige markedsanalyse i Oslo. Under presentasjonen påpekte Eirik Tømte Bøhnsdalen i Statnett, som er fagspesialist innen markedsanalyse, at en fra Norges Bank nylig hadde tvilt på en NVE-analyse som viste at kraftprisene i Norge og Tyskland kom til å bli ganske like.

Årsaken til tvilen var at Norges Bank hadde festet seg ved at den norske kraftprisen i fremtidsmarkedet har ligget hele 17 euro under den tyske prisen.

– Hvis markedet har rett, hadde jeg begynt å bygge båt nå, for da kommer syndfloden. Det kan jo hende, klimaet er jo i endring. Men vi simulerer prisen i snitt av tretti historiske værår, og selv det våteste året kom nesten ikke opp i slike nivåer som det, sa Bøhnsdalen.

Forventer mindre forskjell

Han påpekte at prisen i Sør-Norge historisk har ligget 4-5 euro/MW lavere enn den tyske. Statnett forventer at forskjellen blir enda mindre framover, og at den tyske kraftprisen vil være 44 euro/MW og den norske 43 euro/MWh i 2022.

– Hva kan gjøre at forskjellen stiger til 17 euro/MWh de neste årene? Våre modeller viser ikke det. Blant annet bygger vi nesten 3000 MW kapasitet ut av Sør-Norge som øker eksportkapasiteten ganske enormt. Du får en ganske sterk forbruksvekst i Sør-Norge de neste årene. Svenskene faser ut 15 TWh kjernekraft, sa Bøhnsdalen.

Norges Bank var imidlertid representert også på Statnetts presentasjon, og representanten hadde flere spørsmål:

– Prisene vi ser i markedet er helt annerledes. Hvilken pris i markedet mener dere er feil? Er det den norske som er lav, eller er det prisen på kontinentet som er for høy? Hos oss bruker vi som anslag kun de prisene vi ser i markedet. Men hvis dere sier den er altfor lav, er det en interessant opplysning for oss, sa bankmannen.

Forklaring fra Tafjord

Bøhnsdalen fortalte at den norske kraftprisen er høyere i Statnetts simuleringer.

– Vi har fundamentalmodellering, og fram til 2022 er det ikke så mye usikkerhet til hvordan kraftmarkedet ser ut fundamentalt. Så er det noen som har en helt annen oppfatning enn hva en fundamentalmodell sier om dette. Det kan hende at man priser inn en risiko for at det blir veldig vått, det vet jeg ikke. Men det er ikke bare vi som sier dette, de fleste som har fundamentalmodeller peker på dette, sa Statnett-analytikeren.

Konsernsjefen i Tafjord Kraft, Erik Espeset, var også til stede, og han ga en forklaring som det så ut til at flere i salen festet lit til:

– Vi ser jo at forwardmarkedet er kraftig oversolgt. Det er oversolgt av produsenter som ønsker å sikre, og så er det ikke balansert av kjøpere som ønsker å sikre seg. De har vært bortskjemt med lav pris i lang tid. Og så har de finansielle traderne forsvunnet, slik at likviditeten i det finansielle markedet er kraftig fallende. Dermed får du det fenomenet som dere her beskriver, sa han.

– Så prisen er ikke et uttrykk for forventningene, spurte bankmannen.

– Nei, bekreftet Espeset.

Ønsker du å få tilgang til flere nyheter fra europower.com eller daglige nyhetsbrev, vennligst kontakt marked@europower.com

Tilbake

Relaterte nyheter:

03-10-2019 - Hvis vi får full stopp i vindkraftinvesteringene i Norge kan strømprisen øke
18-09-2019 EL og IT Forbundet sier ja til vindkraft, men nei til nasjonal ramme
17-09-2019 Strid om vindkraft i flere LO-forbund
10-09-2019 Det norske fellesskapet eier 93,3% av vannkraften og 41,2% av vindkraften
09-09-2019 (Debatt) Myten om kraftoverskuddet
05-09-2019 (Debatt) Industrien trenger vindkraft
29-08-2019 Her er ordførerkandidatens fem krav for å bevare industri i distriktet
22-08-2019 Industrien om milliardstøtte til havvind: – Viktig og godt første steg
21-08-2019 Nok vindkraft i Europa til hele verden
21-08-2019 Nel og Yara skal gjøre «grønt» hydrogen billigere: – Vi må bare jage videre

Ledige stillinger

Se alle ledige stillinger

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

Energimyndigheten

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  48
  51.5
  50
 • March-20
  50
  52
  52
 • March-21
  26
  28
  27
 • March-22
  17
  19
  18.5
 • March-23
  11
  13
  12
 • March-24
  9
  11
  10
30% Higher
70 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Hva skjer?

Aktivitetskalender Klikk her

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.