MSN

6. november 2017 - 10:25

Slik blir Statoils New York-«imperium»

Statoils største vindkraftprosjekt noensinne koster nær 25 milliarder kroner og bygges utenfor New York. Nå har selskapet gitt prosjektet navn: «Empire»

Statoils gigantprosjekt i USA skal stå klart i midten av neste tiår, og kanskje allerede i 2024.

Vindprosjektet på opptil 1.000 megawatt har fått navnet «Empire», og skal koste rundt 3 milliarder dollar (24,5 milliarder kroner).

Dette er et betydelig prosjekt også sammenlignet med oljeutbygginger i Norge. For eksempel har Aker BPs Ivar Aasen-felt i Nordsjøen kostet 27,5 milliarder kroner.

– New York er «The Empire State», så navnet har tilhørighet både til byen selv og til delstaten. Vi syns det klinger fint, sier Stephen Bull til E24.

Han leder selskapets virksomhet innen vindkraft og karbonfangst.

– Vanligvis kaller vi opp prosjektene etter et geografisk område, men dette er det første havvindprosjektet utenfor New York, så vi syntes dette navnet passet, sier han.

Dessuten ligger vindparken ved et område som kalles «Cholera Banks», eller kolerabankene, noe som ikke gir like veldig positive assosiasjoner som «Empire».

New Yorks vindsatsing

Noe av bakgrunnen for at Statoil bygger ut vindkraft i New York er delstatens mål om å øke andelen fornybar energi til 50 prosent av det totale energiforbruket i staten innen 2030.

Guvernør Andrew Cuomo i New York har foreslått at det skal bygges ut 2.400 megawatt havvind i samme periode.

Statoils kontor i Stamford i Connecticut jobber nå med en miljøutredning for prosjektet, med analyser av havbunnen og værforhold, slik man også gjør i olje- og gassprosjekter. Denne må godkjennes av myndighetene før prosjektet kan bygges ut.

Statoil har betalt 42,5 millioner dollar for lisensen utenfor New York, og jobber nå med utviklingen av prosjektet, inkludert forhandlinger om eventuelle garantier fra delstatens side.

Vil trenge støtte

– For å få prosjektet i gang trenger vi en langsiktig kjøpsavtale for elektrisitet. Dette vil vi holde på med gjennom hele 2018, sier Bull.

– Det er selvfølgelig nyttig med en garanti, men vil dere trenge subsidier til slutt slik som strømprisen er i USA?

– Det må være noe støtte på plass, for dette bygges fra scratch, og det er ikke noen infrastruktur og leverandørindustri på plass slik som i Europa. Men kraftprisen i USA er ganske høy, og det skal stenges ned kull og kjernekraft som må erstattes. Vi tror vi har et konkurransefortrinn her, sier Bull.

– New York er et fantastisk område for vind, legger han til.

Det første havvindprosjektet i USA ble nylig ferdigstilt, og sektoren er fortsatt umoden sammenlignet med Europa hvor det finnes en rekke prosjekter. Statoil driver blant annet Dudgeon-prosjektet og Sheringham Shoal i Storbritannia.

Forventer større turbiner

Statoil forventer også å få tilgang på større turbiner til dette prosjektet enn dagens vindturbiner, kanskje opptil 15 megawatt. Vindforholdene i New York vil by på omtrent samme driftstid som europeisk havvind, ifølge Bull.

– Det blir omtrent det samme som i Europa. Vi regner med turbiner på rundt 10 megawatt, og vil bygge dette ut i flere faser. Vi må bare komme i gang med å bygge første fase, men tror det kan bli billigere i neste fase, sier han.

– Hvis dere får tilgang på større turbiner på opptil 15 megawatt, hva gjør det med økonomien?

– Det hjelper utrolig mye på økonomien med større turbiner, fordi det blir færre enheter og bedre utnyttelse av kraften. Det legger press på leverandørindustrien, men det er en utrolig utvikling i denne industrien, sier han.

Turbinstørrelsen til havs har økt mye de siste årene, fra omkring to megawatt til åtte megawatt for de største av dagens turbiner. Danske Vestas presenterte nylig en turbin på hele 9,5 megawatt.

Kjemper om leverandørindustri

Statoil kjenner godt til energimarkedet i New York. Selskapet leverer opptil 10 prosent av naturgassen som brukes på Manhattan, gjennom et partnerskap med Spectra Energy Corporation.

Nå foregår det en kamp mellom flere områder på østkysten om å bygge opp en leverandørindustri for havvind.

– Østkyststater som New York, Massachusetts og Nord-Carolina har lyst til å være med på energiomstillingen, og mange har mål om 50 prosent fornybart i energimiksen, sier Bull.

Statoil ønsker også bygge ut vind på vestkysten av USA og ved Hawaii, der flytende vindkraft er mest aktuelt. Statoil høster nå erfaringer med sitt nyskapende Hywind-prosjekt på 30 megawatt i Skottland.

Håper på californisk prøveprosjekt

Men det vil trolig ta noe tid å få rammeverket for flytende vind på plass i markeder som California, ifølge Bull.

– Men staten er veldig positiv, og vi håper å komme i gang, kanskje med et tidlig-fase prøveprosjekt som kan vise at teknologien fungerer, sier han.

– Tror du det vil skje?

– Hvis vi kan få tillatelse til det, så er vi kanskje villig til å gjøre det. Når vi får flere slike prosjekt, får vi en slags «fabrikk» rundt dette. Vi trenger flere slike prosjekter for å redusere kostnadene, sier han.

Tilbake

Relaterte nyheter:

16-11-2017 Ber Regjeringen satse på havvind
10-11-2017 Regjeringen bør satse på havvind
07-11-2017 Autumn Storms Push German Wind Farms to New Production Highs
02-11-2017 Statoil aims at NY offshore wind power purchase agreeement by end-2018
25-10-2017 Byggingen av Danmarks største havmøllepark er i gang
25-10-2017 Statoil In the Empire State of Mind
24-10-2017 Offshore Wind Breaks Record in Belgium
17-10-2017 ‘Floating wind is racing towards commercial viability’
16-10-2017 Tysk selskab kjøper Statkraft ut av havmøllepark
11-10-2017 Vindkraft på ope hav kan dekkje alt straumbehov

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  68
  71
  70
 • March-18
  68
  72
  70
 • March-19
  68
  72
  74
 • March-20
  60
  57
 • March-21
  44
  42
 • March-22
  44
  46
38 % Higher
62 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Hva skjer?

Aktivitetskalender Klikk her

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.