Europower

22. november 2018 - 08:45

Ser opptil 62 GW eksportkapasitet fra Norge

En optimal utbygging av det europeiske kraftsystemet kan kreve opptil 62.000 MW eksportkapasitet fra Norge i 2050, ifølge en studie fra forskningssenteret Censes

Studien har som utgangspunkt at Europa ønsker å redusere utslippene i energisektoren med 90 prosent i 2050 og at kraftsektoren i Europa kommer til å bli nærmest utslippsfri.

Samtidig tar den utgangspunkt i at alle de europeiske landene samarbeider om å bygge det best mulige kraftsystemet, uten å tenke på hvordan det enkelte land vil tjene på det.

Pumpekraft

Da vil det måtte bygges enormt mye ny kapasitet for å transportere kombinasjonen av billig vindkraft og fleksibel vannkraft ut av landet. I tillegg ville det trengs pumpekraftverk.

Hvis fangst og lagring av CO2 i kraftsektoren skulle vise seg å bli noe av, vil det ifølge studien bli en eksportkapasitet fra Norge på 28 GW.

Hvis CCS i kraftsektoren ikke blir en realitet, vil det trengs enda mer ufleksibel fornybar kraft i det europeiske kraftsystemet, noe som vil kreve en eksportkapasitet på 62 GW.

– Det er et kjempepotensial for å bygge ut norske energiressurser, men politikken blir viktig, for her snakker vi om så store mengder energi at de europeiske landene må samarbeide for å unngå suboptimale investeringer, sa professor Asgeir Tomasgard ved Censes på et seminar forskningssenteret arrangerer i Holmenkollen i Oslo onsdag.

Ønsker langsiktighet

Han er imidlertid fullt klar over at ingen vil ta sjansen på å investere for eksport i denne skalaen hvis de ikke har noen sikker kjøper av energien og effekten. Der er vi ikke i dag.

– Per i dag ser vi ikke det samme samarbeidet om langsiktige investeringer i europeisk kraftsektor som det vi ser innen markedsintegrasjon på kort sikt. Markedsdesignet kommer til å bli viktig, det kommer antakelig til å måtte endre seg for at vi skal få til dette, sa Tomasgard.

Han oppfordret til langsiktig tenking.

– Hvis en fortsetter å investere med veldig kort investeringshorisont i hvert enkelt europeisk land, uten å tenke på den langsiktige utviklingen som man antakelig vil komme til å trenge, kan en få en suboptimalisering på investeringssiden. Der tror jeg der er mulig å ta politiske grep om samarbeid mellom land for å samarbeide om det beste systemet ti-femten-tyve år frem i tid, sa han.

NVE skeptisk

NVE var også invitert, og de var mer usikre.

– Dette skal være samfunnsøkonomisk lønnsomt for samfunnet, ikke bare for de som vil bygge kabel, sa avdelingsdirektør Anne Vera Skrivarhaug i NVE.

Hun viste til at kraftsystemet får en stadig mer fornybar produksjonsmiks, med lavere marginalkostnader fra sol og vind.

–  Vi ser veldig mange andre alternative former for fleksibilitet enn bare vannkraft. Kostnadene på batterier er gått langt ned, og det finnes andre konkurrenter. Så vi har vært litt skeptiske til å ha en langsiktig plan for bygging av mange kabler og å bygge pumpekraft. Vi ser at pumpekraft er veldig dyrt, og vi ser allerede at vannkraften begynner å slite, fordi vinden puster vannkraften så voldsomt i nakken med de lave utbyggingskostnadene, sa avdelingsdirektøren.

Hun understreket at vannkraften fortsatt kommer ti lå ha en verdi i fremtiden, og at regulerbarhet vil bli mer verdt.

– Men om det blir så mye mer verdt at det blir lønnsomt å bygge ut med pumpekraft og kabler, det vi vi veldig usikker på, sa Skrivarhaug.

Ønsker du å få tilgang til flere nyheter fra europower.com eller daglige nyhetsbrev, vennligst kontakt marked@europower.com

Tilbake

Relaterte nyheter:

18-09-2019 EL og IT Forbundet sier ja til vindkraft, men nei til nasjonal ramme
17-09-2019 Strid om vindkraft i flere LO-forbund
10-09-2019 Det norske fellesskapet eier 93,3% av vannkraften og 41,2% av vindkraften
09-09-2019 (Debatt) Myten om kraftoverskuddet
05-09-2019 (Debatt) Industrien trenger vindkraft
29-08-2019 Her er ordførerkandidatens fem krav for å bevare industri i distriktet
22-08-2019 Industrien om milliardstøtte til havvind: – Viktig og godt første steg
21-08-2019 Nok vindkraft i Europa til hele verden
21-08-2019 Nel og Yara skal gjøre «grønt» hydrogen billigere: – Vi må bare jage videre
20-08-2019 "Europe has the untapped onshore capacity to meet global energy demand"

Ledige stillinger

Se alle ledige stillinger

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

Energimyndigheten

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  49
  52
  50
 • March-20
  51
  53
  52.5
 • March-21
  17
  20
  20
 • March-22
  15
  16
  17
 • March-23
  11
  11
 • March-24
  11
  10
30% Higher
70 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Hva skjer?

Aktivitetskalender Klikk her

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.