Sysla

24. januar 2017 - 15:30

Nå tror de markedet for tidevannskraft åpner seg

Norske Tidetec håper å bli en del av nye tidevannsutbygginger i Storbritannia.

Selskapet har utviklet en ny form for tidevannsturbin, som er dreibar. Det betyr at den har like god effekt uansett hvilken vei vannet går.

Så langt har de blant annet vært med på et forskningsprosjekt som skal finne ut om tidevannskraft kan kombineres med flomvern for London og de har testet den patenterte dreiemekanismen i Svelvik i Vestfold.

Tidetec nevnt

Nylig kom en ny rapport i Storbritannia, som den tidligere energiministeren Charles Hendry står bak. Den er positivt nytt for Tidetec av flere grunner.

– Den betyr at markedet åpner seg. For vår del er det et kvalitetsstempel at vi er nevnt, sier teknologidirektør Joachim Amland til Sysla.

Rapporten slår nemlig fast at tidevannskraft kan bli billigere enn atomkraft, og at det store tidevannsprosjektet i Swansea i Wales bør bygges ut. Norske Tidetec er som eneste selskap nevnt i rapporten som eksempel på ny innovasjon.

«Et mulig eksempel er den roterende Tidetec-trommelen. (…) Jeg har fått råd om at dette vil gjøre optimal effektivitet i begge retninger mulig, ettersom toveis vannkraftturbiner kan ha redusert effektivitet når tidevannet kommer innover», heter det.

På jakt etter partner

Mens andre tidevannsløsninger innebærer at man må lage turbiner som fungerer forover og i revers når vannet går innover og utover, er Tidetecs konsept at en enveis turbin dreier 180 grader når tidevannet snur. Testingen i Svelvik ga gode resultater.

Neste steg er å gå sammen med en industriell partner og få laget en pilotversjon som også produserer strøm. Gründerne er nå i dialog med de store turbinprodusentene, og håper å få på plass et utviklingssamarbeid i løpet av året.

– Det er veldig kapitalintensivt å gjøre en demonstrator. Nå har markedet våknet litt, og turbinprodusentene har lagt merke til oss. Men det tar tid å få på plass, sier Amland.

Familieselskap

Tidevannsprosjektet i Swansea har valgt mer tradisjonelle turbiner fra Andritz Hydro. Håpet til Tidetec er å kunne være med i anbudsrunden når Tidal Lagoon Power skal i gang med nye prosjekter. Det blir tidligst i 2020.

Dreiemekanismen er utviklet i samarbeid med ingeniørselskapene Hugg og Femkuber, begge med erfaring fra olje- og gassbransjen. De har også kjøpt seg inn i selskapet, som i tillegg er finansiert av forskningsmidler og familieselskapet Kollan.

– Jeg har fulgt markedet i lang tid, først med min far som startet dette, og intensivt de siste 2-3 årene, sier daglig leder Arne H. Kollandsrud.

Mer forutsigbart

Inntekter fra turbinene ligger noen år frem i tid.

– Men det kommersielle potensialet er stort, og har blitt mer sannsynlig den siste tiden. I Hendry-rapporten beskrives det at tidevannskraft kan produsere 12 prosent av Englands årlige energibehov, det er ganske vesentlig, sier Kollandsrud.

Det har vært jobbet med tidevannskraft i mange år, uten at det har blitt en kostnadseffektiv energikilde. Men tidevannslaguner, som Tidal Lagoon Power satser på, er billigere enn for eksempel havvind, ifølge den nye rapporten.

– Nå har vi en ny type tidevannskraft som viser seg å være kommersiell, noe som er positivt for oss. Dette er mer marinisert vannkraft enn tradisjonell tidevannskraft, i tillegg er det mer forutsigbart enn sol og vind. Man vet når det vil være produksjon og ikke, sier gründeren.

 

 

Tilbake

Relaterte nyheter:

13-11-2017 Fem måneder – og alt fungerer etter planen
16-10-2017 Marine Power Systems unveils WaveSub wave energy device
07-07-2017 Signert kontrakt for produksjon av bølgjekraft-bøyer
20-06-2017 Viktig gjennombrudd for bølgekraft
12-06-2017 Fekk kontrakt etter 19 år
08-06-2017 Unikt bølgekraft-prosjekt koblet til strømnettet
15-08-2016 Nå er de klare til å teste teknologien sin
11-02-2016 Nå skal de lage bølgekraft på Runde
16-10-2015 Tre teknologi-megatrender
05-08-2015 «Drømmen om tidevannskraft er knust»

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  68
  71
  70
 • March-18
  68
  72
  70
 • March-19
  68
  72
  74
 • March-20
  60
  57
 • March-21
  44
  42
 • March-22
  44
  46
38 % Higher
62 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Hva skjer?

Aktivitetskalender Klikk her

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.