Europower

15. november 2018 - 08:25

Lont om Northconnect: Fysikk går foran økonomi

Det er liten vits å bygge utenlandskabler hvis ikke fysikken i det nordiske synkronsystemet fungerer, påpeker Statnett-sjef Auke Lont, som forsvarer å vurdere en mindre lønnsom forbindelse til Sverige først

Northconnect er svært kritiske til Statnetts ønske om å vente og se an hvordan kablene til England og Tyskland påvirker kraftsystemet før det gis konsesjon til ytterligere en kabel til Storbritannia, og til å først vurdere om det bør bygges nye forbindelser til Sverige. Det går fram i Northconnects svar på Statnetts høringsuttalelse, som Europower omtalte i går.

Northconnect skriver blant annet at det er langt mer lønnsomt å bygge kabel til Skottland enn en ny forbindelse til Sverige.

Må sikre fysikken

De viser til at Statnett så sent som i sin nettutviklingsplan i 2017 vurderte at en ny forbindelse mellom Norge og Sør-Sverige først vil bli lønnsom når kjernekraften fases ut i 2030-2040.

«For Norge som nasjon er det langt mer interessant å foreta kraftutveksling mot land hvor prisnivået er høyere enn i Norden. Det er selvfølgelig forståelig at Svenska Kraftnät ønsker sterkere forbindelser til Norge fra Sør-Sverige, men det er vanskelig å se at bygging av en slik forbindelse, som er vanskelig å begrunne økonomisk, kan være interessant for Norge å etablere», skriver Northconnect.

Statnett-sjefen er ikke enig.

– Statnett har et ansvar for å sørge for balanse i det nordiske synkronsystemet. Fysikken overgår alt, sier Lont til Europower.

– Også lønnsomheten på kablene?

– Det første vi må sørge for, er at fysikken fungerer. Hvis ikke, hjelper det ikke hvilke kabler du bygger og hvilket marked du lager, sier Lont.

Stor utvikling

Statnett-sjefen sier utviklingen i det nordiske synkronsystemet har vært stor siden 2011-2012. Det nordiske synkronsystemet omfatter Norge, Sverige, Finland og Danmark unntatt Jylland, og innebærer blant annet at landene må samarbeide om å holde den felles frekvensen innenfor akseptable nivåer.

– Vi ser at kjernekraften går ut, vi ser at det blir bygget en del utenlandskabler, våre egne, men også fra Sverige. Vi ser at det dukker opp ganske mye vindkraft. Det utfordrer det nordiske synkronsystemet driftssikkerhetsmessig. Enhver ny utenlandskabel vil være med å påvirke systemet. Med den utviklingen som har skjedd, ser vi at det er behov for å styrke fysikken i det nordiske synkronsystemet. I den sammenheng kan det være fornuftig at man i første omgang ser på forbindelser mellom Norge og Sverige, siden det påvirker fysikken i det nordiske synkronsystemet, heller ennå tappe enda mer kraft ut av dette systemet, sier Lont.

Kan miste støtte

– Men da advarer Northconnect mot at det kan hende de mister muligheten til å være med i cap and floor-regimet i Storbritannia og få EU-støtte. Og at andre kommer til å bygge kablene først, og gjøre nye kabler ulønnsomme.

– Til det er ikke annet å si enn at det er fysikk foran økonomi. Fysikken i det nordiske synkronsystemet må være tipp topp, det er mitt anliggende, sier Lont.

Northconnect-kabelen (1400 MW) skal etter planen legges mellom Sima i Eidfjord i Hordaland og Peterhead i Skottland. Investeringskostnaden er i søknaden anslått til om lag 1,7 milliarder euro. Ifølge den nylig reviderte fremdriftsplanen skal kabelen settes i drift i 2023/24.

Ønsker du å få tilgang til flere nyheter fra europower.com eller daglige nyhetsbrev, vennligst kontakt marked@europower.com

Tilbake

Relaterte nyheter:

18-02-2019 Kraftkablene til utlandet gjør Norge billigere
12-02-2019 – På generelt grunnlag er jeg for kabler
16-01-2019 Klart for ny kraftlinje
22-11-2018 Ser opptil 62 GW eksportkapasitet fra Norge
14-11-2018 NVE ønsker innspill på rammevilkår som har betydning for nettselskapets kostnader
07-11-2018 Muligheter og utfordringer i et kraftsystem i endring
07-11-2018 (Pressemelding) Nettilkobling til Harbaksfjellet og Kvenndalsfjellet vindparker leveres av Nettpartner AS
06-11-2018 Vil slå sammen Statnett med de andre nasjonale nettselskapene
12-10-2018 Vil heller ha vind i sør enn i nord
12-10-2018 Regjeringen vil utjevne nettariffen ved at de store selskapene kjøper de små og mellomstore nettselskapene

Ledige stillinger

Se alle ledige stillinger

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

Energimyndigheten

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  49
  52
  50
 • March-20
  51
  53
  52.5
 • March-21
  17
  20
  20
 • March-22
  15
  16
  17
 • March-23
  11
  11
 • March-24
  11
  10
30% Higher
70 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Hva skjer?

Aktivitetskalender Klikk her

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.