Dn.no

26. juli 2017 - 10:20

Dobbelt bokholderi

Utfordringen for opprinnelsessertifikater: Dobbelt bokholderi. Det forvirrer både politikere og andre, som vi har sett fra flere innlegg i DN i det siste.

Skrevet av Karen Sund, Sund Energy. Debattinnlegget stod på trykk i Dagens Næringsliv 27. juli 2017.

Kraftmarkedet er både fysisk og finansielt, og dette kan gjøre forståelsen av markedet vanskelig for mange. Innføring av klimaregler gjør det enda mer utfordrende, viser det seg. 

For land måles fysiske utslipp, og der kommer den norske vannkraften godt ut, naturligvis. For selskap måles hvilken kraft man kjøper. Her begynner det å bli vanskelig. Som en av mange ordninger for å fremme grønnere kraftproduksjon, kan selskap og privatpersoner kjøpe opprinnelsesgarantier som bevis på at de støtter grønn kraftproduksjon. Betalingsvilligheten og interessen for disse er høyere i andre land enn i Norge. Ordningen er ment som en oppfordring til ny fornybar produksjon, og en anledning til å dokumentere bruk av grønn energi i land med store fysiske utslipp.

For norsk etablert vannkraft er dette en gavepakke, og økonomisk er det mer effektivt å la de som vil betale ekstra få lov til det, uten at for mange nye vindmøller må bygges. Derfor selges norske garantier til flere hundre millioner kroner i året, hovedsakelig til andre land. Men det har en pris. 

De som ikke kjøper garantier (86 prosent av all strøm i Norge i 2016 ifølge NVE), kan ikke dokumentere at de har ren strøm. Den strømmen de mottar blir dermed «tiloversstrøm» fra EU. Denne er dominert av kull (over et kilo CO2/kWh). NVE beregner derfor snittutslippet av vårt strømforbruk til 530g/kWh, litt høyere enn om vi alle hadde brukt gasskraft. Det er en økning fra året før (509g/kWh). En norsk husholdning med 20.000 kWh i året uten garantier har dermed et karbonavtrykk på 10.6 tonn CO2. Om dette er fysisk i Norge eller EU spiller ingen rolle for klimaeffekten. 

Kanskje det er på tide å redusere forbruk eller kjøpe garantier, om man bryr seg om klima?

Her er en liten illustrasjon: La oss si at alle klær produsert i Norge er håndstrikket. Dermed er det ingen store utslipp fra klesindustrien her. Likevel er det ikke håndstrikkede plagg som dominerer norske garderober, det er et mangfold av ulike materialer, produksjonstyper og opprinnelsesland, med både utslipp fra produksjon, pakking og transport (og gjerne dårligere arbeidsforhold enn vi synes det burde være). Håndstrikkede gensere er dyre, fine og populære blant utlendinger. Nordmenn kjøper mest importerte (gjerne billigere) klær som gir utslipp og arbeidsforhold vi slipper å se …

 

Det doble bokholderiet forvirrer både politikere og andre, som vi har sett fra flere innlegg i DN i det siste. Kanskje det er på tide å åpne for rydding (samt tydeliggjøring) i hva vi teller? Norge soler seg i lave utslippstall fra fysisk produksjon, og dette kan være en forklaring på at færre kjøper garantier eller reduserer forbruk. Det blir også lettere å leve på illusjonen om at vi egentlig er grønne og skjønne.

Bryr man seg om globale utslipp, som mange sier de gjør, anbefales en gjennomgåelse av totalt fotavtrykk: Strøm og annen energibruk, klær, bilkjøring, mat, flyreiser, avfall og mer. Kanskje vi kan jekke ned glansbildet, bli ærligere og bedre til forbedring: Uansett tellemåte her nede, skiller ikke atmosfæren mellom landegrenser når det gjelder utslipp.

Det er lett å peke på «verstinger», enten det er oljebransjen eller Kina. De produserer mye av det vi kjøper og gir oss et selvvalgt høyt fotavtrykk. Hvis vi måler alle varer som vi nå måler strøm, og ikke bare ser på fysiske utslipp for enkeltland, ville fotavtrykk per person bli høyere i Norge enn i de fleste andre land!

Tilbake

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  73
  75
  74
 • March-18
  76
  77
  77
 • March-19
  74
  76
  75
 • March-20
  62
  76
  60.5
 • March-21
  47
  45.5
 • March-22
  42
  42.5
  42
38 % Higher
62 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.