NRK

11. februar 2017 - 09:55

– Gasskraftverk er ikke framtida i Finnmark

Statnett må være mer aktive for å fremme en miljøvennlig industriutvikling, mener Andreas Aasheim i Norsk vindkraftforening.

Statnett ser på gasskraftverk som én av flere muligheter til å møte et økt kraftbehov i Øst-Finnmark. Det kommer fram i en ny rapport.

Andreas Aasheim i interesseorganisasjonen Norsk Vindkraftforening sier Statnett må være mer aktive for å fremme miljøvennlig vindkraft.

– Å bygge ut dyr, forurensende gasskraft når man har en overflod av vindkraftressurser i fylket høres ut som en dårlig løsning.

Kan ikke bygge før behovet er der

Kommunikasjonssjef i Statnett, Berit Erdal, innrømmer at potensialet for vindkraft i Finnmark er stort, men påpeker videre at utbyggingen kan bli for dyr.

– Å utnytte vindkraft betyr at det elektriske nettet må forsterkes.

Erdal har notert flere ønsker om at Statnett skal bygger en 420 kilovolts ledning østover, men sier dette ikke blir en realitet før behovet gjør seg gjeldende.

– Vi kan ikke bygge før vi vet at det er et behov. Til det er våre utbygginger alt for kostbare, og det representerer også store inngrep i naturen. Blant annet i områder som benyttes av reindrifta.

– Den beste løsningen nå, er om det hadde kommet større forbruk fra eksempelvis petroleumsnæringen. At man i store deler av året kunne benyttet vindkraft til petroleumsindustriens behov.

Erdal presiserer likevel at Statnett ikke har planer om gasskraftverk i nord. Det er kun en teoretisk forutsetning i en modellanalyse.

– Å tro at Statnett har planer om å bygge et gasskraftverk baserer seg på en mistforståelse, sier Erdal.

– Vindkraft er framtiden

I utbyggingen av Johan Castberg-feltet utenfor Nordkapp, har Statoil droppet sine planer om å dekke sitt kraftbehov med elektrisk kraft fra land.

Andreas Aasheim i Norsk Vindkraftforening sier Statnett må være mer aktive for å fremme en miljøvennlig industriutvikling.

– Hvis man skal kunne drive med ny industrietablering eller kraftproduksjon i Finnmark, må Statnett kjenne sin besøkstid og i det minste utrede disse ledningene. Så skal vi i vindkraftindustrien melde oss på med våre planer om å bygge ut mer kraftproduksjon, slik at disse linjene blir samfunnsøkonomisk lønnsomme.

Leder i Øst-Finnmark Regionråd, Robert Jensen, sier utvikling av vindkraft er et viktig tema.

– Vindkraft og miljømessig bærekraftig levert kraft er det som er framtiden. Det bør vi utnytte mer.

Hallstein Havåg, fagsjef i Bellona, etterlyser en diskusjon rundt hvordan man kan få til en storstilt fornybar utvikling i landsdelen.

Havåg sier de høye kostnadene er en del av den nødvendige satsingen vi må ta, dersom vi skal styrke mulighetene for fornybar energi.

– De beregninger og forutsetninger som Statnett her legger til grunn, er altfor snevre. De argumenterer med samfunnsøkonomisk kostnad, men tar ikke med seg alle de elementene som bør være med i en samfunnsøkonomisk vurdering.

Tilbake

Relaterte nyheter:

25-04-2017 Likt skal vere likt, meiner Arbeiderpartiet
20-04-2017 Norge kan spise av Sveriges 18 TWh
03-04-2017 Venstre skal jobbe for utjamning av nettleige
15-03-2017 Statnett kan gå videre i planleggingen av en styrket leveringspålitelighet i kraftforsyningen til Nyhamna
10-03-2017 Frykter vinterpakken gir økt nettleie
01-03-2017 Nexans er med på første byggetrinn i Europas største vindkraftprosjekt på land
23-02-2017 Ingen planer om gasskraftverk
23-02-2017 Strømselskaper bryter loven
17-02-2017 Datasenter: Derfor velger kineserne Sverige
09-02-2017 Statnett vil bygge gasskraftverk der vindmøller er verdens mest effektive

RSS feed er for tiden ikke tilgjengelig fra leverandør

NVE

 • Product
  Bid
  Ask
  Last
 • Spot
  78
  79.5
  79.5
 • March-18
  81
  83
  82
 • March-19
  75
  78.5
  76
 • March-20
  71
  77
  74
 • March-21
  69
  77
  66
 • March-22
  69
  75
  66
38 % Higher
62 % Lower

Registering for tilgang til
nyhetsbrev og ekstranett

Kun for NORWEAs medlemmer

Meld deg på idag!

Om Vindkraftnytt.no

Vindkraftnytt.no er en nyhetsside for kraftbransjen om onshore og offshore vindkraft, bølge, tidevann og strømninger. Nyhetene hentes fra utvalgte nasjonale, skandinaviske, europeiske og internasjonale medier, interesseorganisasjoner, myndigheter og kraftbransjen. Nyhetene spenner fra teknologi, prosjekter til økonomi, marked, rammevilkår og politikk. Les mer om Norwea her

NORWEA, Vind- Bølge-Tidevann
Wergelandsveien 23b,
0167 Oslo
post@norwea.no
Tlf. +47 47 34 93 48
© Copyright 2006 - 2012
All rights reserved.